čtvrtek 28. února 2013

Kváskový chleba / Juuretisest leib / Sourdough bread

Chtěla jsem vyzkoušet upéct chleba z kvásku, do teďka jsem dělala chleba z droždí. Taky je dobrý, ale byla jsem zvědavá, jak chutná kváskový chleba :-) V České republice je to poslední dobou hodně populární. Vím, že vytvořit kvásek je několikatýdenní proces, ale našla jsem recept, podle kterého by měl být kvásek hotový za čtyři dny -  nebyl ale dostatečně „silný“, aby chleba vykynul. Chleba byl chuťově dobrý a vevnitř měkký, ale kůrka byla velmi tvrdá, takže první pokus se nepovedl :-(
Měla jsem štěstí, Esterčina kamarádka Anneli dělá kváskový chleba a dala mi kousek kvásku. Takže jsem hned vyzkoušela z něj udělat chleba a je vynikající, uplně skvělý :-) Děkuji moc Anneli :-)
Dneska budu dělat další, abych měla na Mid-term školení na víkend :-)

Ma tahtsin proovida küpsetada leiba juuretisest, seni tegin leiba pärmist. See on ka hea, aga ma olin uudishimulik maitse juuretisest leib :-) Tšehhi Vabariigis on väga populaarne viimasel ajal. Ma tean, et tootma juuretise võtab mõned nädalas, kuid leidsin retsepti, mis peaks valmida neli päeva. Kuid juuretise ei olnud piisavalt tugev, et  leib kasvada rohkem. Leib oli hea ja pehme sees, kuid koorik oli väga raske, nii et esimene katse oli läbi kukkunud :-(
Aga mul vedas, Esterini sõbrale Anneli teeb juuretisest leib, ja ta andis mulle tükk juuretisest. Nii et ma proovisin kohe teha leiba ja on suurepärase, täiesti hämmastav :-) Tänan nii palju Anneli :-)
Täna ma teen teiste, et mul on leib Vahekoosolekutest nädalavahetusel :-)

I wanted to try to bake bread from sourdough so far I made bread from yeast. It's also good, but I was curious how taste of sourdough bread :-) In the Czech Republic it is very popular lately. I know that making leaven is a process of a few weeks, but I found the recipe, when should be ready in four days. But was not enough strong to bread grow up more. The bread was good and soft inside, but the crust was very hard, so the first attempt was not successful :-(
But I was lucky, Ester´s friend Anneli makes sourdough bread, and she gave me a piece of leaven. So I tried to make bread immediatelly. It is excellent, completely amazing :-) Thank Anneli so much  :-)
Today I'll make other, whether I have on the Mid-term training on the weekend :-)


- už není, ale byl vynikající :-) -

- ei juba ole, kuid see oli maitsev :-) -

- it already isn't, but it was delicious :-) -


Žádné komentáře:

Okomentovat